homepage
Inboedel en Woonhuizenverzekeringen.
Dekt het risico dat uw huishoudelijke inboedel of uw woonhuis beschadigd wordt door brand, inbrekers, storm, water en andere oorzaken. Bijvoorbeeld : Een inbreker kraakt uw voordeur en steelt uw laptop van uw bureau. De laptop is verzekerd onder de inboedelverzekering de schade aan de voordeur is verzekerd onder de Opstal- of Woonhuisverzekering. Het onderscheid tussen opstal en inboedel is niet altijd eenvoudig, de hoofdregel is dat alles wat nagelvast aan het pand verbonden is behoort tot de opstal. Een schilderij dat aan een spijkertje hangt is dus inboedel, het spijkertje zelf behoort (zodra het erin gehamerd is) tot de opstal.
Het verbond van verzekeraars biedt zelf ook duidelijke produktwijzers aan voor inboedel en opstalverzekeringen
De inboedelverzekering dekt meestal geen schade tijdens transport zoals dat bij de instrumentenverzekering het geval is.

Het verzekerd bedrag wordt bij de opstal vertegenwoordigd door de herbouwwaarde van het pand, bij de inboedel is dat de totale nieuwwaarde van de inboedel (voor oude of antiek inboedel rekent men soms overigens de taxatiewaarde).

Voor de berekening van de inboedelwaarde kan men een inboedelmeter gebruiken, deze geeft garantie tegen onderverzekering. Over deze waarde wordt een bepaald promillage aan premie berekend. Voor inboedels ligt dit tussen de 1 en 4 Euro per duizend Euro inboedel, dit is afhankelijk van :
  • De postcode: in Amsterdam en Rotterdam is de premie hoger dan in bijv. Goeree-Overflakkee of in Ons Dorp.
  • De bouwaard van het pand: Steen met harde dakbedeking, of hout met een rieten dak.
  • De omvang van de dekking: Alleen brand/inbraak of uitgebreide voorwaarden/  All-risk voorwaarden.
  • Het eigen risico: 0, 100, 250 of 500 Euro. Voor grote steden is er de zogeheten beperkte diefstaldekking waarbij alleen een eigen risico voor inbraak geldt.
Indien het promillage 3 Euro bedraagt, betaalt u voor een verzekering van 50.000,- Euro dus 150 Euro per jaar
vermeerderd met eventuele poliskosten en 21% assurantiebelasting..
Vaak wordt nog een aparte premie berekend voor hoge bedragen van lijfsieraden, electronica, beroepsgoederen, huurdersbelang(woningverbeteringen) en overige bijzondere bezittingen etc.
 
Inboedelmeter:
Er zijn twee typen die u kunt opvragen via post@roblo.com. Bij de meeste verzekeraars hebben beide tot gevolg dat er 5 jaar geen beroep op onderverzekering zal worden gedaan bij een schade. Overigens zal er niet meer uitbetaald worden dan de verzekerde som, behoudens een eventuele standaardindexering. Onder de tab overigen vindt u ook een link naar herbouw en inboedelmeters van het verbond van verzekeraars.

Onderverzekering:
Indien u een te laag verzekerde som hebt zal een schadevergoeding alsvolgt berekend worden:
Stel u heeft 50.000,- verzekerd en er is brand. Bij expertise blijkt dat er brand is geweest en dat er 10.000,- schade is, maar dat de waarde van de inboedel voor de ramp 100.000,- was. Er wordt nu gesteld dat er maar de helft van de inboedel verzekerd was, nl 50/100 =  de helft. De schadevergoeding zal nu ook 50/100 maal 10.000 zijn dus u krijgt 5000,- vergoed...